zahraničíVyjeď za hranice a poznávej nové země

Každý student MENDELU může při splnění podmínek absolvovat část studia v zahraničí na některé z partnerských univerzit nebo na stáži ve firmě, instituci nebo třeba na farmě. Kromě zdokonalení se v cizím jazyce tak získáš možnost načerpat nové a cenné vědomosti, zkušenosti, praxi a také spoustu nových přátel. Délka pobytu na zahraničních univerzitách se pohybuje většinou v rozmezí od 1 do 12 měsíců. Talentovaní studenti mohou během studia vycestovat i vícekrát, a to téměř do všech evropských zemí i mimo Evropu, jako např. do Mexika, Chile, Peru, Kolumbie, Kostariky, USA, Austrálie, Thajska, Ghany atd.

Programy, které umožňují studentům absolvovat část studia v zahraničí se stipendijní podporou, jsou např.:

  • Erasmus+ pro studium v některém ze států Evropské unie 
  • CEEPUS pro studium v zemích střední a východní Evropy
  • bilaterální dohody umožňující studium také mimo Evropu (např. v USA, Austrálii, Jižní Koreji, Thajsku, Rusku, JAR a dalších zemích)
  • Stipendia se dají získat i v nadacích a projektech mimo univerzitu – stačí prozkoumat možnosti např. na webu Domu zahraniční spolupráce

https://www.dzs.cz/

 

Pokud tě tyto možnosti zaujaly, určitě se přijď podívat na tzv. Mobility days, které se konají každý podzim, a na kterých se dozvíš vše potřebné, a možná se i necháš naladit některou z prezentací studentů, kteří se již ze svého pobytu v zahraničí vrátili.

Prozkoumej možnosti, které nabízí náš pravidelný newsletter "Zahraniční stáže a studium". Přihlas se v UIS v osobním managementu k odběru novinek a neprošvihni příležitost k tomu vyjet na stáž či studium tam, kam opravdu chceš!

Můžeš taky kdykoli navštívit Oddělení mezinárodních vztahů a internacionalizace na rektorátu nebo tvojí fakultě, kde ti sdělí podrobnější informace o možnostech studia v zahraničí.

A pokud si zatím nejsi jistý/á, jestli by výjezd do zahraničí byl pro tebe to pravé, zkus se přidat k mezinárodnímu klubu studentů ESN MENDELU, jehož prostřednictvím můžeš tuto atmosféru zažít na vlastní kůži přímo tady v Brně spolu s mnoha výměnnými studenty ze všech koutů světa.

Facebook ESN MENDELU

International Relations Office Web

Web Oddělení mezinárodních vztahů a internacionalizace

Přečti si, co o svých zážitcích říkají ti, co už vyjeli! ;)

28. 8. 2019

Pro první studijní pobyt  jsem se rozhodl až v poslední rok mého studia na  univerzitě, což byla trochu škoda, protože bych si to ihned zopakoval. 


28. 8. 2019

I was lucky to spend my last summer semester in the capital of Bosnia and Hercegovina, in Sarajevo. I was there for exchange program Erasmus+ mobility from Mendel university in Brno. One semester I was studying economics at Sarajevo University, in School of Business and Economics. For those who does not know, there are new exchange program between EU and non-EU countries


28. 8. 2019

Do Rakouska jsem jela na tří měsíční stáž, pracovat na mém projektu na téma recyklace materiálu použitého na nábytek.


28. 8. 2019

V rámci své mobility v programu Erasmus+ jsem navázala nové kontakty s kolegy z Universidad de Almería (Departament of Agronomy) pro případnou spolupráci na mezinárodních projektech a odborných publikacích. Také jsem si prohloubila jazykové dovednosti, které následně využívám v přímé výuce zahraničních studentů (Hydrology and hydraulics, Contamination and protection of water sources) a při publikování  a studiu vědeckých článků. Získala jsem nové znalosti...


28. 8. 2019

Můj pobyt v rámci programu Erasmus+ se uskutečnil v malebném městečku Kufstein. Díky bohatství památek, si toto místo vysloužilo přezdívku“ perla Tyrolska“ a z mého pohledu je toto označení určitě oprávněné. Život v Tyrolských horách jsem si náramně užil, nicméně byl můj pobyt svým způsobem trochu specifický. Bohužel jsem neměl možnost se zúčastnit tradičního „Welcome week“, jelikož jsem byl v tu dobu ještě v zahraničí. Díky tomu pro mě...


28. 8. 2019

Doporučuji poznat tento zajímavý mix ruské a islámské kultury.


28. 8. 2019

Vždycky jsem chtěl vyjet na Erasmus. Můj první Erasmus se odehrál v Aténách. Atény bych doporučil zejména těm, co se bojí vyjet na Erasmus z finančních důvodů. Pokud se ubytujete poblíž univerzity, máte velkou finanční výhodu, protože univerzitní menza je zde otevřená pořád a strava, snídaně, obědy i večeře, jsou pro studenty zdarma. 


28. 8. 2019

V měsíci dubnu 2019 jsem se zúčastnil jako pedagogický dozor (spolu s doc. Rudou) pracovní cesty na Filipíny společně se 6 studenty FRRMS.


27. 8. 2019

Úplně jsem se do té země zamilovala - lidi, barvy, příroda, jídlo, životní styl a prostě vše. Nikde jinde jsem se necítila tak dobře. Účastnila jsem se vzdělávacího veletrhu EDUEXPOS v Bogotě, kde byl o naši univerzitu obrovský zájem. 


27. 8. 2019

Mobilita v rámci programu Erasmus + pro mne byla užitečná a velmi mne obohatila. Získala jsem pro sebe a celý ústav Aplikované a krajinné ekologie nové, zajímavé kontakty a tipy ke spolupráci a načerpala nové praktické i teoretické zkušenosti pro výuku předmětu Krajinné ekologie a pro svou práci vědecko-výzkumného pracovníka.


27. 8. 2019

Většina lidí má zafixováno Slovinsko jako zemi, kterou projede na cestě do Chorvatska a málo kdo ví, jak nádherná země to je, jak je podobná té naší a co všechno skrývá.